Sittande jobb – en aspekt av (o)hållbarhet?

 

I morse var vi på frukostseminarium hos GoToWork, som utvecklar arbetssätt och arbetsmiljöer på företag och myndigheter. Ibland möts vi på gemensamma projekt, när det blir en kontorsflytt inblandad.  Livsstilsprofessorn från Karolinska Institutet, Mai-Lis  Hellénius, presenterade förfärande fakta om vår alltmer stillasittande livsstil och vad den gör med oss.

 

(Hela föredraget igenom var vi glada att vi är i flyttbranschen och att våra flyttmakare tillhör den lilla kategori yrkesmänniskor som fortfarande får både konditionsträning och styrketräning på jobbet.)

 

I korthet kan man säga att varje timme vi sitter, förkortar vi livet med 22 minuter. Det hjälper inte ens att motionera, vi skulle behöva träna 75 minuter om dagen för att kompensera.

 

Nu till de goda nyheterna:

  1. Det räcker med att bryta stillasittandet med en-två-tre minuters bensträckare, stretcha eller pressa lårmuskeln, göra ett par armhävningar mot väggen, balansera ett tag på ett ben, så motverkar vi riskerna av allt sittande.
  2. Stå på tåget och tunnelbanan!
  3. Ta promenadmöten och stå-möten! Det blir garanterat mer effektivt både under och efter mötet!

 

Svenskar sitter mest i världen: 8-10 timmar om dagen. Det är som att be om elände.

 

sundkurs.se delar Mai-Lis med sig av forskningens bästa och enklaste tips för att ta ansvar för sin hälsa. Det handlar om att börja räkna besparade sittminuter. Hur många sitt-minuter kan du omvandla till rörelseminuter idag?

 

Helt klart något för företag som vill jobba med hållbarhet, att ta tag i!

 

_mg_1346