Förfärande om konfliktmineraler – köp begagnad IT

 

I morse höll HP och Intel ett gemensamt frukostseminarium om konfliktmineraler med rubriken ”Globalt ansvar – vad är du beredd att offra för ett lågt inköpspris”. En man från HP berättade kunnigt om situationen i Kongo, konflikterna mellan olika milisgrupper och hur de finansierar sin krigföring genom att sälja mineralerna guld, wolfram, kobolt och tantalum från gruvor som de tar kommando över. Han berättade om det lidande som befolkning utsätts för. Inte bara de slavliknande förhållandena i gruvorna och barnarbetet. Utan hoten och våldet från soldaterna – och barnsoldater. Han berättade om en familj där pappan blev skjuten, mamman fick sitt ben avhugget med en machete. De sex barnen tvingades till förfärligheter. Åttaåringen gjorde det inte. Då sköts han. En av många mardrömslika historier i ett land där 5,2 miljoner personer hittills har dött. Den värsta konflikten vi sett sedan andra världskriget. Ändå talas det så tyst om den. Kanske för att ingen av oss är beredd att ge upp vår iPhone, vår dator och vår elektronik.

 

ska%cc%88rmavbild-2016-10-27-kl-22-47-45

(Foto: Jerome Delay, AP)

 

HP gör en hel del för att hålla sin utrustning så konfliktfri som möjligt och arbetar med olika organisationer både för att stötta goda krafter i Kongo och handla från fria gruvor. Men också för att hitta alternativa leverantörer. Men de är långt ifrån fria från konfliktmineraler.

 

På Eterne får vi bland i samband med en företagsflytt i uppgift att se till att våra kunders datorer och elektronikutrustning går vidare till återanvändning. Då kontaktar vi aktörer som Inrego. Inrego är ett svenskt snabbväxande företag som köper datorer (bland annat), servar och säljer till de företag och organisationer som ligger i framkant och köper begagnad IT-utrustning istället för ny.

 

De mineraler vi redan fått upp ur gruvorna, bör vi se till återanvänds om och om igen. Så lämna till återanvändning, köp begagnat och försäkra er om att ert elektronikskrot går till en säker återvinning. För elektroniktipparna i utvecklingsländerna är också de en plåga för de som tvingas leva och arbeta där, barn och vuxna får sin hälsa förstörd av alla farliga medel som läcker ut. Men det är en annan historia.

 

Gå och ring Inrego nu. Eller be oss göra det. Åtminstone i nästa kontorsflytt.