Den uppkopplade företagsflytten

 

Idag läste vi ett inlägg på LinkedIn av Ericsson (företaget) om den uppkopplade hamnen. Ericsson har inlett ett partnerskap med sjöfartsindustrin för att tillsammans forska på hur enheter i hamnens logistikprocess kan kopplas upp och kommunicera med varandra. Containern kan i framtiden meddela sig med den annalkande båten, och berätta var den är och hur dess innehåll mår. Hamnledningen kan prata med dem bägge och be båten öka farten eftersom containerinnehållets temperatur har ökat för mycket.

 

Det är ju en väldigt inspirerande tanke för oss som arbetar med företagsflytt, verksamhetsflytt och kontorsflytt. Logistikbranschen är en närliggande bransch och vi ser för oss hur vi flyttmakare, inom en framtid som inte känns alltför långt bort, kan ”chippa upp” (kom ihåg var ni hörde det först) alla enheter vi ska flytta (som inte redan är uppkopplade) till the Internet of Things.

 

Nu är det ju väldigt sällan något försvinner i våra flyttar, nästan alltid kommer allt tillrätta, men det skulle ju gå så mycket lättare och snabbare om en kartong själv i framtiden kan larma att ”Hallå, jag blev inställd i fel förråd av min medarbetare och kom inte med i flytten. Kom och hämta mig!”

 

Vi drömmer vidare: Hissarna är tomma och framkörda när flyttlasset kommer eftersom de är uppkopplade mot flyttbilen (den kanske kör själv?). Möbler och flyttkartonger kan själva informera om var de ska placeras. Monteringsjobben blir plättlätta när rätt stativ och bord ropar på varandra, och när whiteboarden berättar exakt var den ska sättas upp.

 

Nu kanske vän av ordning undrar vad som då skulle hända med vårt ädla hantverk: Flyttmakeriet. Skulle vi bli överflödiga? Kan vemsomhelst då hålla i en stor företagsflytt? Svaret är Nej. Och det är för att hemligheten bakom en lyckad verksamhetsflytt – vare sig det är en kontorsflytt eller någon annan typ av flytt – stavas P L A N E R I N G.

 

Grejerna behöver ju veta vart de ska. Någon måste ha bestämt och programmerat in det innan och satt en ordning. Bilar ska fyllas, av- och i-lastning ska gå fort och effektivt. Och grejerna ska kommunicera rätt. Annars står man kanske där med tusen flyttkartonger som alla ilsket ropar i en kakafoni av motstridiga order, om allt som har blivit fel.

 

Antagligen blir det bara ännu viktigare med planering samt ordning och reda i framtiden. Tur för Eterne.

 

_MG_0803