Jocke: Flyttmakare, snickare och tungtransportör

 

Henrika åkte till en pågående företagsflytt och träffade Jocke som jobbar med efterarbetet; först avvecklingen av möbler och nu rivningen och inredningen.

 

Varför började du jobba med flytt?

Det är väl som för de flesta andra, det började som ett sommarjobb. Och sedan blev jag snickare. Men återvände då och då till flyttjobben. Men när jag blev friställd som snickare så blev det på heltid.

 

Det måste ju vara en tillgång i våra jobb, att du är snickare?

Det är ju det som gör jobbet kul, variationen. Jag får ju mycket monterings- och demonteringsjobb. Ofta är det grejer som jag inte i förväg vet hur vi ska kunna demontera, som till exempel de stora paternoster-arkiven. Det roliga är utmaningen: Att ställas inför problem som jag i förväg inte vet hur vi ska lösa. Att jag helt enkelt får räkna ut det själv, börja med att lossa en skriv här och där och se vad som händer, leta mig fram till en bra lösning.

 

Nu river du ett tidigare renrum. Vad är utmaningen i det?

Att försöka göra det säkert, utan att skada sig. Se till att vi kan göra det på ett lugnt och systematiskt sätt helt enkelt, fast vi får bryta oss in och knäcka delar. Det är ett tidskrävande detektivarbete för att förstå vad som kan kopplas bort i rätt ordning – så att inte taket plötsligt ramlar ner.

 

Du har hållit på med flyttjobb i tjugo år. Vad är det du gillar?

Det är så brett. Jag får ju göra allt möjligt. Om man väljer att utmana sig själv, finns det massor med olika uppgifter; då blir det intressant.

 

Vad är det mest udda flyttjobb du haft?

Det som vi gör nu, ett ju ett rejält udda jobb – riva renrum. I övrigt så har jag jobbat länge som tungtransportör, så jag har flyttat mycket som för många är lite udda, men jag tänker inte längre på det som udda. Kassaskåp, piano, flyglar. Också känsliga grejer, som röntgenmaskiner.

 

Vad krävs av en tungtransportör?

Man måste vara lite stark, ha rätt teknik och framför allt  rätt verktyg. När grejer kommer upp i 2 ton spelar ingen styrka roll längre.

 

Varför sätter Eterne dig på såna här jobb, tror du?

Jag löser problemen. Även om jag inte kan allt från start så kan jag lära mig på plats. Det kanske är en talang.

 

jocke