Studiebesök på Lammhults

 

I veckan har Eterne tillsammans med andra medlemmar i NMC – Nätverket för ett hållbart samhälle – varit på studieresa i trakten runt Värnamo. Vi besökte Lammhults, företaget som tillverkar designmöbler till offentlig miljö, kontor och (i mycket liten utsträckning) till hem. Temat var hållbar design och frågan vi alla ställde var om Lammhults aktivt arbetar enligt en cirkulär modell; dvs om de designar för 100% materialåtervinning – och innan dess för största möjliga återanvändning.

 

Lammhults arbetar med två märkningar av sina möbler, Möbelfakta och Svanen. Genom dessa certifieringar hoppas man göra det enklare för kunden att första vilken gedigen kvalitet de köper.

 

Att nå 100% materialåtervinning är idag inte möjligt. Men kan man tillverka möbler från återvunna material, då? Nja, blev svaret. Återvunnen plast håller inte lika hög kvalitet, var ett exempel som anfördes. Men de visade upp en exklusiv kontorsstol, vars stativ är gjort av 460 aluminiumburkar.

LammhultsIbland ringer kunder och undrar om Lammhults kan renovera deras Lammhults-möbler. Och det gör de gärna, i den mån det är möjligt. Sedan uppstod en diskussion i gruppen om att Lammhults borde ha återtag av gamla Lammhults-möbler och sälja dem vidare. Lammhults menade nog på att intresset från de köpare man testat tanken på inte var jättestort.

 

Då klev Eterne upp på scenen!K anske är det inte möbeltillverkare som vi ska ställa krav på att återta sina möbler och sälja dem vidare. Men vi vet att det finns en efterfrågan på begagnade möbler! Dock är det är inte nödvändigtvis de stora köparna av nya möbler som vill köpa begagnat. Och så är det en spot-marknad – marknaden är ständigt ny. Det är därför vi samarbetar med flera olika aktörer som är duktiga på att bedöma, hantera och sälja begagnade möbler till andra organisationer.

 

Dessutom påpekade vi på Eterne att det är bra mycket svårare att få offentlig sektor och stora företag att gå med på att sälja av sina möbler, än vad det är att hitta köpare. Ytterligare en pekpinne från oss om att stora organisationer måste se till att de möbler de inte längre behöver, går till återanvändning.

 

Men nu vet vi på Eterne ännu mycket mer om just Lammhults design och möbler att hålla utkik efter hos våra kunder!